[O2] Zmiany w O2 1.8TSI o których się nie mówi i nikt nic ni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Thundi
    L&K
    • 2005
    • 1157

Tak tylko że:
    Zamieszczone przez czarny108
    O2 RS TDI 8,4s
    02 RS TDI DSG 8,4s
    DSG 6b (6 biegów)
    O2 RS TSI 7.3s
    02 RS TSI DSG 7.5s
    DSG 6b (6 biegów)
    SC TSI 7.2
    SC TSI DSG 7,1
    DSG 7b (7 biegów)

W chwili obecnej w O2RS dalej montowane są stare jednostki i stare skrzynie biegów zaś w Sirocco już nowe.
    Pewnie w O2RS FL też zawita DSG 7b i będzie szybsza niż w manualu
    O ortografie dba FF.
    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• czarny108
      Drive
      • 2006
      • 92

W danych jest napisane, że to 6 stopniowe DSG (w Scirocco) więc trochę mnie to dziwi.

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

czarny108, Faktycznie w niemieckim konfiguratorze jest 6 stopniowe DSG :shock:
        Wszędzie spotykałem informacje że ma być 7 biegowe DSG a tu wychodzi że tylko 1.4 ma 7biegową skrzynię może więc faktycznie nauczyli coś nowego tą (DSG 6) skrzynię no chyba że jest gdzieś błąd (czas lub rodzaj skrzyni)
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• maciejk77
          Drive
          • 2007
          • 88

Zamieszczone przez leszekmw
          próbowałeś żeby wyszło mniej? przy takiej normalnej jeździe
          czasem sie udaje ale jazda musi zaczac od plynnej jazdy, bez postojow, korkow itp, itd.
          realnie w warszawie jest trudno i licze obecnie (temperatury bliskie 0) 11-13,
          mniej normalna jazda (czyli gaz zdecydowanie mocniej) to juz 14-15

Zamieszczone przez thundi
          Dla mnie to spalanie w automacie jest normalne
          Auto z manualną skrzynią ma 6 biegów a automat (w przypadku 1.8TSI) ma 7 co przekłada się na ekonomikę. Poza tym DSG7 ma dużo mniejsze opory (znaczy sporą część oporów zlikwidowano) co też wpływa na spalani
          Niestety w dieslach skrzynia Automatyczna to DSG6 więc niestety spalać będzie jeśli nie tak samo (w najlepszym wypadku) to niestety trochę więcej (normalne)

ps. do tej pory automat w O2 1.8TSI był 6 biegowy z FL zadebiutował 7 biegowy.
          jak zobacze to uwierze, ze tsi z dsg7b mniej spala. lepiej to moze przyspieszac ale zeby w miescie auto palilo 9 l/100 to raczej niemozliwe.
          nie raz probowalem jechac max do 2000obr,delikatnie wciskac pedal gazu i dupa z tego (ciekawe jak robi to dsg7b). jezeli caly czas mam zielone swiatlo, jade z normalna predkoscia, nie musze sie zatrzymywac to wtedy mozna dojsc do 8,5l - ale to nie jest normalne miasto.

przyspieszenie w moim tsi bede musial zmierzyc bo cos mi nie chce sie wierzyc w te 8,1, a moze poprostu juz sie przyzwyczailem

mimo wszystko i tak jestem zadowolony, mojego kumpla passat 1.8t pali wiecej przy takich samych warunkach, poza tym wolniej jezdzi
          Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Wczraj tak sobie troszkę podokładałem w mieście i na trasie - pokazało 8,3 i tak stanęło.
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Macko
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 69

Zamieszczone przez Thundi
              W chwili obecnej w O2RS dalej montowane są stare jednostki i stare skrzynie biegów zaś w Sirocco już nowe.
              Pewnie w O2RS FL też zawita DSG 7b i będzie szybsza niż w manualu
              Ze względu na wysokość momentu obrotowego DSG 7b montowana jest tylko do 1,4 TSI i 1,8 TSI. Także w RS /diesel jak i benzyna/ będzie dalej DSG 6b - podobnie w 2,0 TDI 140.
              Pozdr.
              Macko

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez Maicroft
                satoot, Idac w ten sposob, to spalanie powinno rosnac tak samo jak jedzie autem 5 osob. Czyli przy 1 pali 5l + druga osoba to +1l, a + 4 osoby to juz mamy 9l :lol: A to 'tylko' po 50kg na glowe.
                Myślę, że rośnie.
                Może nie w taki sposób jak napisałeś, ale na pewno ma wpływ na spalanie inny obciążenie samochodu jedną osobą. inny trzema, a jeszcze inny pięcioma z bagażem.
                I na pewno mniej to będzie widać na trasie, a bardziej w mieście, gdy tą masę osób i bagażu trzeba co chwilę rozpędzać spod świateł.

A te 50kg i jeden litr więcej... pewnie jest to przesadzony opis, ale to był w końcu tylko AutoŚwiat.

Komentarz

Pracuję...